środa, 25 listopada 2009

Jarząb domowy



Jarząb domowy (Sorbus domestica) to drzewo z rodziny różowatych, dorasta średnio do wysokości około 20 m. Pochodzi z południowych części Europy. To jedno z najstarszych drzew użytkowych klimatu umiarkowanego, zostało wyparte przez "nowocześniejsze" gatunki sadownicze.

Jego głównym produktem są jego owoce, których w ciepłe lata i na dobrych glebach produkuje dużo.
Owoce najbardziej nadają się na przetwory (dżemy, syropy, nalewki), gdyż są dość cierpkie(podobnie jak owoce popularnej jarzębiny), jednak owoce po przymrozkach i uleżeniu wg. angielskich źródeł przypominają "ambrozję". Czasami proces uleżenia rozpoczyna się już na drzewie, co sprawi, że niektóre owoce można jeść prosto z drzewa. W smaku przypominają pieczone, pikantne jabłka - dość niezwykłe połączenie. Jeśli nie zostaną zebrane przez człowieka stanowić będą zimowy pokarm dla ptaków.

Drewno jarząb domowego wykorzystywane jest między innymi do produkcji mebli.

Wymagania glebowe jarząb domowy ma niewielkie, choć jeśli zależy nam na obfitym owocowaniu należy posadzić jarząb domowy na glebie żyznej, z dobrym drenażem.

Drzewo to toleruje półcień, jednak do wydania sensownej ilości owoców potrzebuje pełnego słońca, zwłaszcza w Polsce wschodniej i północnej.

Zdjęcie dzięki uprzejmości Wikipedii

4 komentarze:

  1. Mam pytanie:
    Czy występuje on dziko w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie. Znaleziono egzemplarze w naturze na północ od Alp, ale w Polsce najprawdopodobniej jego nie ma. Wynika to z powodu, że przegrywa konkurencji z innymi drzewami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rośnie w Szczecinie w Parku Kasprowicza.

      Usuń
  3. Posadziłem przy zbiorniku wodnym.Czy dobrze czy źle.

    OdpowiedzUsuń